Selanik: Bir ulusun geleceğinin doğduğu yer…

Mutlu mutlu fotoğrafçılarına poz veren yeni evli bir çift karşılarında kameram ile beni görünce şok oldular. Ama yine de çekim durmaz diyerek işlerine devam ettiler…
İskandinavya’nın Küçük İncileri: İsveç Kentleri
30/04/2014
Kaşifler Anıtı
Kaşiflerin Lizbon’u…
13/05/2014
Mutlu mutlu fotoğrafçılarına poz veren yeni evli bir çift karşılarında kameram ile beni görünce şok oldular. Ama yine de çekim durmaz diyerek işlerine devam ettiler…
İskandinavya’nın Küçük İncileri: İsveç Kentleri
30/04/2014
Kaşifler Anıtı
Kaşiflerin Lizbon’u…
13/05/2014

Arabayla İpsala’dan Selanik’e keyifli bir yolculuk…

Epeydir aklımızda olan ama türlü sebeplerden ertelediğimiz “arabayla yurtdışı” seyahatini nihayet gerçekleştirdik. Haritada gördüğünüz gibi bir plan çizdik…

Tatil Rotamız - © Googlemaps
Tatil Rotamız – © Googlemaps

Haritadan da anlaşılacağı üzere, İstanbul’dan Tekirdağ, Malkara, Keşan ve İpsala güzergahını takip ederek sınır kapısına gelip, sınırı geçtikten sonra ise Alexandroupoli (Dedeağaç) ve Xanthi (İskeçe) üzerinden ilerleyerek, Kavala şehrini de geçtikten sonra Selanik’e varılabiliyor. Biz bir de Thassos Adası’na uğradık. Gerçekten çok güzel ve şirin bir ada. Thassos Adası tatilimizin hikayesine buradan ulaşabilirsiniz

Bu tatil için hazırlanması gereken evraklardan tutun da sınır geçiş işlemlerine, Yunan yemeklerinden tutun da, Yunanlıların bize nasıl davrandıklarına kadar tüm ayrıntıları, tatilin adım adım bütün detaylarını okumak isterseniz “Arabayla Yunanistan tatili” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz…

Bu yazıda ise sadece Selanik şehir gezimiz var… Haydi biz şimdi Selanik şehrini gezelim…

Selanik… “Bir ulusun geleceğinin doğduğu yer”

Selanik Yunanistan’ın ikinci büyük şehri ve Makedonya bölgesinin merkezi. Burası bizim İzmir’imize çok benzeyen bir şehir. Eğlencesi bol ve keyifli bir şehir olmasından dolayı aslında Yunanistan’ın İstanbul’u da deniyor Selanik’e…  Zaten o da 7 tepe üzerine kurulmuş :)

Vaktiyle Romalıların, Bizanslıların, Osmanlıların hükmü altında olan Selanik bugün Yunanistan için Avrupa ve Asya arasında önemli bir ticaret merkezi. M. Ö. 315 yılında Makedonya kralı Cassender’ın kurduğu şehre Büyük İskender’in kardeşinin ismi olan Thessaloniki adı verilmiş. Halen Romalılar döneminden kalma antik kent kalıntılarını görebileceğiniz şehir en görkemli dönemini Osmanlılar zamanında yaşamış. Selanik hem ilim açısından hem de ticaret ve sanayi merkezi olarak önemli bir konumdaymış Osmanlılar zamanında.

Selanik tarih boyunca farklı milletlerden farklı insanları barındırmış, Türklerin, Yahudilerin, Yunanların, Bulgarların ve diğer Balkan halklarının yaşadığı ve izlerini bıraktığı bir yer.

Selanik ayrıca yürek burkan binlerce mübadele mağdurunun da şehri…

Bizim için en büyük önemlerinden biri de Jön Türk hareketinin başladığı şehir oluşu. Osmanlı Devleti yıkılana kadar da bu hareketin en önemli merkezi olmuş. Türklerin büyük önderi Atatürk’ün doğum yeri olan Selanik, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli rol oynamış sivil ve askeri pek çok kişinin de ya doğum yeri ya da görev yaptıkları yerdir ayrıca.

Ünlü şairimiz Nazım Hikmet gibi pek çok edebiyatçımızın, sanatçımızın ve bilim insanımızın doğum yeri de Selanik şehridir. Mübadelede en önemli sevk limanlarından biri olan Selanik, tüm mübadiller için de çok önemli bir şehirdir.

1997’de Avrupa kültür başkenti seçilmiş – 2014 itibariyle de Avrupa Gençlik Başkenti ilan edilmiş Selanik.

Selanik çok turistik bir şehir olmamasına rağmen mutfağı, tavernaları, eğlencesi, kafeleri ve barlarıyla yine de fazlasıyla turistin ilgisini çeken bir şehir.

İşte biz de Kavala’dan ayrıldıktan sonra yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonrası Selanik’e vardık. içimizdeki heyecan ilk başta biraz hayal kırıklığına dönüştü, çünkü çok fazla sıradan, hatta kasvetli göründü şehir önce.

Misal aşağıdaki resimler…

Selanik'e girerken...
Selanik’e girerken…
Selanik'e girerken...
Selanik’e girerken…

Ama sonra dedim ki kendi kendime, dur hele, farzet ki varoşlarından İstanbul’a giriyorsun, o görüntüler çok mu hoş – belki burası da öyledir. Ve hakikaten içine girdikçe ve sahile yaklaştıkça güzelleşti Selanik. Hem ne olursa olsun, Avrupa’nın en güzel ülkelerinden birinde olmasak da, komşudaydık, arabamızla geziyorduk ve bu da ayrı bir keyifti.

DSC_3958
Selanik sahil…

Selanik’e ulaşım

Selanik’e gitmek için öncelikle eğer yeşil pasaportunuz yoksa Şengen vizesi gerekmekte. Vize için Yunanistan  konsolosluklarına başvurabilirsiniz. Ayrıca İstanbul dahil birçok ilde Kosmos şirketi, İzmir, Ankara, Edirne gibi diğer bazı illerde de VFS isimli özel şirket Yunanistan Başkonsolosluğu’nun yetkili vize başvuru merkezleri.

Selanik’e direkt veya aktarmalı uçuşlar bulunmakta. Hem Türk hem de Yunan Havayolu şirketleri bu şehre uçuşlar düzenliyor. Havaalanı şehre 15 km uzaklıkta – oradan şehre taksi ve otobüs var.

Yine Esenler Otogarındaki bazı otobüs firmaları da Selanik’e yolcu taşımakta. Otobüs ile yolculuk 9 saat sürüyor.

Kendi aracınızla giderseniz 7-8 saatte varabilirsiniz. Selanik’e kendi aracınız ile gitmek için İstanbul’dan Tekirdağ, Malkara, Keşan ve İpsala güzergahını takip ederek sınır kapısına geliyorsunuz, sınırı geçtikten sonra ise Dedeağaç, İskeçe ve Kavala üzerinden ilerleyip yaklaşık 600 km sonra Selanik’e varıyorsunuz.

Bu arada özel aracınızla Yunanistan’a gitmek için yapılması gerekenlerden bahsedelim…

* Biz Yunanistan’a giderken uluslararası ehliyet alma zorunluluğu vardı ama artık bu kural kalktı, normal ehliyetler ile de girilebilmesi için anlaşma yapıldı. Ancak basında bu anlaşmanın sadece 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren verilecek olan çipli ehliyetleri kapsadığı bilgisi yayınlandı. Yani eski ehliyet sahibi iseniz halen TURİNG’den 2 fotoğraf ve 400 TL civarında bir ücret karşılığında uluslararası ehliyet almanız gerekiyor gibi görünüyor.

Basında yayınlanan açıklama şöyle:

Uluslararası ehliyetlerin verildiği kurum olan TURİNG, söz konusu uygulamanın 1 Ocak 2015’ten itibaren değiştirilecek olan ehliyetlerle birlikte geçerli olacağını, halihazırda geçerli olmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada, “Yunanistan Büyükelçiliği’nin bildirimi, 1968 Viyana Konvansiyonu’na göre düzenlenen Türk Sürücü Belgelerinin Yunanistan’da geçerli olacağını açıklamaktadır. Ancak mevcut Türk Sürücü Belgeleri bu standartlarda olmadığından resmi olarak Yunanistan’da ve diğer Viyana Konvansiyonu’na taraf ülkelerde geçerli değildir. Zaten uygulamada da Yunanistan mevcut Türk Sürücü Belgeleri ile ne sınırdan girişe ne de ülkede taşıt kullanımına izin vermemektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden verilen son bilgilerde Türk Sürücü Belgeleri ’nin 01 Ocak 2015 itibariyle düzenlenmeye başlanacağı belirtilmiştir. 1968 Viyana Konvansiyonu’na göre yeni düzenlenecek Türk Sürücü Belgeleri Yunanistan’da geçerli olacaktır” denildi. (Kaynak: hurriyet.com.tr – 17 Eylül 2014)

Anlaşma ile ilgili belgeleri aşağıda görebilirsiniz.

10410420_10152721053189023_3294902753788772216_n
Yunan Başkonsolosluğundan alınan belge
10600380_10152721053354023_3593175283706501029_n
T.C. Dışişleri Bakanlığı sayfasındaki kanun değişikliği açıklaması

* Araba yolculuğunuz öncesinde sigortacınızdan veya TURİNG’den ülkemizdeki zorunlu trafik sigortasının uluslararası geçerliliği olan versiyonu diyebileceğimiz yeşil sigortanın yaptırılması gerekiyor. Bir hafta için yaklaşık 60 Euro tutuyor.

* Yine sigortacınızdan kaskonuzun yurtdışında geçmesi için bir zeyil yaptırabilirsiniz. Bu da bir hafta için 100 TL ye yakın bir ücret tutuyor. (Bu tabii ki zorunlu değil ve ödenen ücret araca göre değişecektir)

Yolculuk’dan kısa kısa notlar

Biz nasıl gittik?

Biz önce Dedeağaç şehrine gitmiş, orayı gezmiştik. Ardından da Thassos Adası’nda muhteşem bir deniz keyfi yaptık. Adadan Keramoti’ye feribot ile geçip, oradan yaklaşık 20 dakikalık bir araba yolculuğundan sonra Kavala’ya vardık. Kavala gezimizi bitirdikten sonra Selanik’e geçmek çok kolaydı. Otobandan konforlu geçen 2 saatlik bir yolculuk ile Selanik şehrine ulaştık.

Selanik’de gezip görülecek yerler…

Selanik’de gezip görülebilecek yerlerin başında elbette ANO POLİ  yani Yukarı Selanik bölgesinde, Apostolu Pavlu caddesi üzerindeki Atatürk’ün evi geliyor. Bu ev sadece Türklerin değil yabancı turistlerin de ziyaret ettiği bir yer.

Atatürk’ün doğduğu ev

Selanik’e kadar uzanmamızdaki en büyük sebep canım Atatürk’ümün doğduğu evi ziyaret etmekti biraz da. O yüzden biz ilk heves hemen oraya koştuk. Ama maalesef  2010 yılında alınan kararla 2011 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları Temmuz 2013’de henüz bitemediği için evin sadece dışını görmek ve bahçesini gezmekle yetinmek zorunda kaldık, içini gezmemize izin yoktu. Nasıl üzüldük anlatamam…

Görevli bir bayan geldi yanımıza ve bize bazı bilgiler aktardı sonra. 1867’de yapılmış ev, 1878’de Zübeyde hanım Ali Rıza Bey ile evlenip burada yaşamaya başlamış. Atatürk bu evde doğmuş ve babası ölene kadar burada yaşamışlar. Sonra bu evden bir süre ayrılmışlar ama 1907-1911 yılları arasında Selanik’e tayini çıkınca tekrar buraya gelmiş Atatürk ve 1912’de Selanik Yunanistan’a geçince tekrar burayı terketmek zorunda kalmış.

Atatürk'ün doğduğu ev - Selanik
Atatürk’ün doğduğu ev – Selanik

Arabamızı hemen evin karşısına park ettik. Oradaki hediyelik eşya satan dükkana mutlaka uğrayın, burada çeşit çeşit hediyelik eşyalar ve özellikle Atatürk evinin küçük replikaları da satılmakta. Ben kendime bir tane aldım…

DSC_4227
Arabamız evin hemen karşısında :)
DSC_4225
Apostolu Pavlou caddesindeki hediyelik eşya dükkanı
DSC_4229
Atatürk ile ilgili magnetler…
DSC_4230
Atatürk ile ilgili magnetler, fotoğraflar…

Bu da oradan kendime aldığım Atatürk Evi replikası…

20141013_155002_Dumlupınar Sk
Atatürk Evi replikası

Kapıda ziyaret saatlerini gösteren bir tabela var…

DSC_4224
Kapıdaki pano

Bu da evin içerideki bahçeden görünüşü…

Atatürk'ün doğduğu ev - Selanik
Atatürk’ün doğduğu ev – İç bahçeden görünüş

Bu ağacı babası dikmiş Atatürk’ün ve yanındaki bilgi panosunda “Atatürk çocukken bu ağacın altında oynardı” diye yazıyor …

Atatürk'ün doğduğu ev - Selanik
Atatürk’ün doğduğu ev – Selanik
DSC_4162
Ağacın yanındaki bilgi

1933’de bu gördüğünüz levha asılmış kapıya…

Atatürk'ün doğduğu evin kapısındaki yazı
Atatürk’ün doğduğu evin kapısındaki yazı
Atatürk'ün doğduğu evin kapısındaki yazı
Atatürk’ün doğduğu evin kapısındaki yazı

1937’de Yunan hükümeti orada yaşamakta olan Rum aileden evi satın alıp Atatürk’e hediye etmiş ve 1953’den beri de burası müze olarak gezilebiliyor  – her ne kadar bize kısmet olmasa da :(

Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu da bu bahçede, Atatürk’ün evinin yanında…

Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu - Selanik
Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu – Selanik

İşte böyle, biz bu kadarını görebildik, göremediklerimize hayıflandık. Ama olsun, yine de hayal kurdum ben o bahçede, küçücük bir çocuğun o eve giriş çıkışını, bahçede oynayışını, sonra mavi gözlü devin tayini çıktığında tekrar gelip o kapılardan girip çıktığını, bu evde yapılan Vatan ve Hürriyet Cemiyetinin toplantılarını gözümde canlandırdım…

Olur da gitmek isterseniz, Atatürk’ün evi Apostolu Pavlu caddesi üzerinde, 17 numara… Hatta gidip içini gezerseniz bize de anlatın, ne olur… Birkaç fotoğraf gönderirseniz, o da şahane olur…

(10. 12. 2013 tarihli ekleme)

Sevgili okurumuz Yasemin Aydın yukarıdaki çağrımız üzerine bu yazıya eklememiz için evin 2009 yılındaki halini göndermiş. Kendisine çok teşekkür ederek bize hediye ettiği fotoğrafları buraya ekledik.

Ataturk Evi
Ataturk Evi
Atatürk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi
Ataturk Evi

Eğer 2013 tadilatından sonraki halini görür fotoğraflarsanız, siz de o halini gönderin, onu da ekleyelim, olur mu?

(13. 10. 2014 tarihli ekleme)

Ve işte 2014 yazında Halkidiki deniz tatilimiz öncesinde yine Selanik aşkımız tuttu ve biraz hasret gidermek için yine bir gece olsun kalalım dedik bu şehirde. Böylece hem Selanik şehrine özlemimizi giderdik hem de Atatürk Evi’nin yeni halini nihayet görebildik.

İşte yeni hali… Tekrar bahçedeyiz…

DSC_4221
Atatürk Evinin bahçesi…

Artık kapı açık – girebiliyoruz :)

DSC_4165
Evin girişi

Girişte evin odalarını temsil eden bir maket var…

DSC_4187
Evin maket hali
DSC_4188
Atatürk Evi’nin girişi

Odalarda çeşitli bilgileri aktaran panolar ve sürekli gösterilmekte olan belgesel filmler var…

DSC_4170
Atatürk’ün evindeki bilgi veren panolar

Ziyaret edilen her oda Atatürk’ün hayatından bir başka kesiti anlatmakta.

DSC_4217
Atatürk’ün evindeki bilgi veren panolar
DSC_4215
Atatürk’ün evindeki bilgi veren panolar
DSC_4202
Atatürk’ün evinde gösterilen belgeseller…
DSC_4180
Atatürk’ün evindeki bilgi veren panolar ve resimlerle kaplanmış pencereler…
DSC_4174
Atatürk’ün evindeki bilgi veren panolar
DSC_4212
Atatürk’ün fotoğrafları…

Alt katta çocuklar için hazırlanmış özel videolar var…

DSC_4214
Çocuklar için hazırlanmış özel videolar
DSC_4211
Çocuklar için hazırlanmış özel videolar

Ankara Odası’nda bulunan Atatürk’ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış heykel  ile pek çok ziyaretçi hatıra fotoğrafı çektiriyor. E biz de çektirdik elbet :)

DSC_4192
Atatürk’ün evindeki heykel
DSC_4193
Atatürk’ün evindeki heykel
DSC_4209
Atatürk’ün evindeki heykel ile hatıra fotoğrafımız…

Burası da Atatürk’ün doğduğu oda…

DSC_4201
Atatürk’ün doğduğu oda

Maalesef üç yıllık restorasyon çalışması sonrası yeniden ziyarete açılan Selanik’teki Atatürk evinde artık  ‘Anı defteri’ yok, ben en çok ona üzüldüm – bir de bütün bu güzel çalışmaya, belgesellere, ışıklı panolara rağmen Atatürk’ün eşyaları olmadığı için evin artık bir ruhunun olmayışına :(

*2015 Ocak tarihli ilave not: Okuyucularımızdan gelen bilgiye göre artık Atatürk’e ait bazı özel eşyalar da evde sergileniyormuş, bunu öğrendiğime çok sevindim, eve biraz daha sıcaklık katmıştır bu durum diye tahmin ediyorum. Biz son halini görmek için tekrar gitmeden, siz gidip görürseniz, bize fotoğraf yollar mısınız?

Aşağıdakiler de Atatürk Evi’ni bu yaz gezip, buradaki çağrımız üzerine çektiği fotoğrafları bize de yollama inceliğinde bulunan sevgili okuyucumuz Mehmet Uzuner‘in gözünden Atatürk Evi…

Atatürk Evi Apostolou Pavlou caddesi üzerinde 17 numara…

DSC_0778
Atatürk Evinin dış görünüşü…
DSC_0781
Atatürk Evinin dış görünüşü
DSC_0753
Evin öyküsü
DSC_0759
Girişte ev maketi ve solda Atatürk odasındaki heykel görülmekte…
DSC_0765
Atatürk heykeli
DSC_0767
Ankara bilgi panosu
DSC_0770
Atatürk ve çocuklar…
DSC_0763
Atatürk ve dünya liderleri
DSC_0771
Atatürk Evinde bir başka salon…
DSC_0756
Mutfak
DSC_0760
Tuvalet…

Fotoğraf gönderen her iki okuyucumuza da tekrar çok teşekkür ediyoruz… Sizce hangi hali daha güzel evin, eski mi yeni restore edilmiş hali mi??

Paylaşmak ister misiniz?

2 Comments

  1. Gurur verici olduğu muhakkak, duygulanmamak mümkün değil Mehmet Bey, heykeline bakıp gözlerimiz doldu benim de eşimin de ama evin ilk halinin fotoğraflarına bakınca o yaşanmışlığı görmek istiyor insan, o eksik geldi bana. Gerçi aslında o eşyalar bile orijinal değilmiş diyorlar… En güzeli o evde hayallere dalıp onu düşünmek, onu hissetmek herhalde…

  2. Mehmet Uzuner dedi ki:

    Merhaba Dilek Hanim,
    Size katiliyorum Atatürk’ün ozel esyalari olmayinca cokda guzel gorunmuyor…Ama o mekanda bulunmak bile bir Türk olarak yillar sonra gurur verici…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir