Kitaplardaki dünyayı tanımak…

Filmlerin arka fonundaki şehirler
09/02/2013
Filmlerin arka fonundaki şehirler
09/02/2013

İnternette edebiyat mekanları

Issız ada deneyimi veya Ortaçağ kasabası sükuneti bana göre değil diyenler için San Jose Üniversitesi’nin sitesinde başka seçenekler de mevcut. ‘Edgar Allan Poe’nun En Sevdiği Perili Evler’ diye bir bölüm var mesela. Baltimore’dan Philadelphia’ya yazarın yaşadığı bütün tekinsiz evlerin ve Richmond’daki Poe müzesinin odalarını internet aracılığıyla dolaşmak zevkli olabilir. Ayrıca perilerle hortlakların aradaki o kadar mesafeden size zarar veremeyeceklerini bilmek güzel.

Seçenekler aslında hakikaten sınırsız… James Joyce’un Dublin’i, Proust’un Geçmiş Zamanın Peşinde helak olduğu Illiers-Combray kasabası, Jorge Luis Borges’in Arjantin’i, Jack London’ın Vahşi Batı’sı, Tolstoy’un yaşadığı Yasnaya Polyana köyü… Sadece Batılı yazarlar da değil… Nobel ödüllü Mısırlı yazar Necib Mahfuz’un 30 romanının geçtiği Kahire, Japon yazar Yukio Mishima’nın harakiri yaptığı Fuji Dağı manzaralı müthiş güzel ev…

Da Vinci Şifresi’nin sırları

17. yüzyılda inşa edilmiş olan Vilette Şatosu’nda özel “Da Vinci Şifresi’nin Sırları” tatilleri düzenleniyor. Kişi başı 4500 dolara mal olan bu tatiller şatonun lüks odalarında beş gün beş gece kalışı, yemekleri, ulaşım giderlerini ve tur rehberliğini içeriyor. Eğer 2500 dolar ekstra ücret öderseniz, Paris Ritz Otel’de iki gün iki gece kalabilir ve kitapta sözü edilen tüm mekanları gezebilirsiniz. Cafe Marley’deki şampanyalı brunch’la başlayan bu iki günlük ek Paris turu Louvre ve Saint Sulpice gezileriyle devam ediyor. Rehberliği Paris’te yaşayan Amerikalı mimarlar ve tarihçiler yapıyor.

Dünyayı romanlarla tanıyın

Novel Explorations adlı ilginç bir turizm şirketinin ihtisas alanı yazarlar, hikayeler ve efsaneler… İşin güzel yanı seyahatinizi fotoğraflı bir günlük haline getirirseniz, bunu web sitelerinde yayınlıyorlar.

Edebiyat-turizm buluşması

Daha çok üniversitelerin edebiyat bölümü öğrencilerine hizmet veren Casterbridge Tours adlı firmayla, sadece Amerika ve Avrupa’yı, değil tüm dünyayı gezebiliyorsunuz. Yani edebi İspanya, İtalya, Yunanistan, Rusya, Çin, Avustralya ve Latin Amerika turları mümkün.

Çocuklara ve çocuk kalmışlara

HP Fan Trips adlı firma aracılığıyla Harry Potter’ın ülkesini hem de trenle, üstelik oyunlar oynayarak geziyor, elbette çok eğleniyor ve bu arada kendi Hogwarts’unuzu bulmayı ümit ediyorsunuz.

Edebiyat turizmi bize uğrar mı?

Uluslararası festivalin davetlisi olarak Prag’a giderek Kafka’yla aynı havayı solumanın hazzını yaşayan Elif Şafak, köşesinde aşina olmadığımız bir kavramdan söz ediyor, Prag’ın değişip dönüşmesinde edebiyat turizminin oynadığı muazzam rolden söz ediyordu. Şafak’ın Prag’da tanıştığı 60′lı yaşlarda bir karı-koca Prag’a niçin geldiklerini ona şöyle anlatmış: “Dünyanın bazı şehirleri edebiyat başkenti kabul ediliyor. Prag bunların başında. Biz de otobüslerle şehri dolaşıp burada yaşamış edebiyatçıların evlerini, çalışma mekânlarını, takıldıkları kafeleri, yazılarında anlattıkları köprüleri ziyaret ediyoruz. Mola verdiğimiz yerlerde edebiyatçıların kitaplarından bölümler okuyor, aramızda tartışıyoruz….”

Gülenay Börekçi

Bu yazıya ayrıca aşağıdaki linkden de ulaşabilirsiniz.

Paylaşmak ister misiniz?

2 Comments

  1. Dilek dedi ki:

    Sen herşeyi becerirsin hayatım ya, kendi kendine teknik yardım almadan koskoca bir site yarattın. Hem dizaynı, hem içeriği ile başa çıktın. O kadar olur yani :)

  2. Sen herşeyi becerirsin hayatım ya, kendi kendine teknik yardım almadan koskoca bir site yarattın. Hem dizaynı, hem içeriği ile başa çıktın. O kadar olur yani :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir