Geceler beyaz, Moskova rengarenk… (Bölüm 2 – Moskova’da gezip görülecek yerler…)

Geceler beyaz, Moskova rengarenk… (Bölüm 1 – Genel Bilgiler)
22/08/2014
Kontrastlar şehri Frankfurt
08/09/2014
Geceler beyaz, Moskova rengarenk… (Bölüm 1 – Genel Bilgiler)
22/08/2014
Kontrastlar şehri Frankfurt
08/09/2014

2. Kremlin

Kremlin perşembe günleri kapalı – aklınızda olsun…

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın Konağı Kremlin’de olduğu için Kremlin’in heryerini gezemiyorsunuz ve içeride sıkı güvenlik önlemleri var. Kremlin içindeki binalar pek çok kez restore edilmiş ve kırmızı tuğlalardan oluşan kule ve duvarları XV. yüzyılda yapılmış.

İşte dışarıdan yani ana caddeden Kremlin’in duvarlarına ve kulelerine bir bakış…

DSC_2532
Kremlin

Kremlin’in içine girmeden önce Kremlin’in duvarlarına bitişik olan Alexander Bahçesinde yürüdük biraz. Burası yemyeşil güzel bir bahçe ve içinde görülmesi gereken yerler var. Bunlardan en önemlisi “Unknown soldier” anıtı, yani 1941-1945 yılları arasında II. Dünya Savaşında ölen askerlere adanmış olan “İsimsiz Asker” anıtı.

DSC_3189
II. Dünya Savaşının isimsiz kahramanları

Bu anıtın önünde 5 köşeli bir yıldız var ve içinde de hiç sönmeyen “Eternal Flame” dedikleri alev var. Bir de bu yazı var: Имя твоё неизвестно, подвиг твой бессмертен. Anlamı, “İsmin bilinmese de yaptıkların ölümsüzdür”…

20140619_102557
“İsimsiz Asker” anıtı

II. Dünya Savaşı sırasında kahramanca direniş gösteren şehirlere “Kahraman Şehir” diye onursal bir Sovyet ünvanı verilmiş. Bunlar da o kahraman şehirlerden getirilen toprakların konduğu granit bloklar. Mesela bu en soldaki Leningrad…

DSC_3196
Leningrad toprağının konduğu granit blok

Beyaz sütunlu yer ise para atarak dilek dilenen çok eski bir yapay mağara. İnsanlar buraya para atıp dilek diliyorlardı ama biz bakıp geçtik :)

DSC_3199
Alexander Bahçesi
DSC_3192
Alexander Bahçesi
DSC_3202
Alexander Bahçesi
DSC_3208
Alexander Bahçesi

Bu da bahçeden Kremlin duvarlarının görünüşü…

DSC_2660
Kremlin Duvarları

Kremlin’e giriş daha önce de söylediğim gibi Kutafya Kulesi’nin olduğu kapıdan…

DSC_2654
Kutafya ve Troitskaya – dışarıdan görünüş…
DSC_3209
Alexander Bahçesi – Sağda Kutafya Kulesi – bahçenin içinden görünüş…
DSC_3210
Alexander Bahçesi – Kutafya Kulesinin karşısındaki bilet satış ofisi
DSC_3211
Kremlin için bilet satış ofisi

Uzun aramalar ve güvenlik kontrolünden sonra içeri buradan giriyoruz, yani Troitskaya Kulesi’nden…

DSC_3411
Kremlin’e giriş: Troitskaya Kulesi

Kale duvarlarının çevrelediği Kremlin, içinde birçok yapıyı barındıran bir kompleks. Dini yapılar Bizans, diğerleri İtalyan mimarisinin etkilerini taşıyor. Çoğu eserin mimarı da İtalyan zaten. Devrim sonrası tahrip edilen pek çok yapı olmuş ama Kremlin bugün yine de bütün ihtişamıyla Moskova’nın en önemli merkezi. 

Kremlin’in duvarlarının toplam uzunluğu 2205 metre, yüksekliği ise yer yer 5 ile 19 metre arasında değişiyor. Tam 20 tane kulesi var. Duvarların kalınlığı ise 3,5-6,5m arasında. Daha önce de bahsettiğim gibi, içeride  sıkı güvenlik tedbirleri var, öyle her yerde gezemiyor, her yere giremiyorsunuz. Hatta yolda yürürken beyaz çizgi ile belirtilmiş alanların dışına çıkıp yürüyemiyorsunuz, hemen görevliler düdük çalıp ikaz ediyorlar. Mutlaka belirtilen yürüme yolunda kalacaksınız, sınırları aşmayacaksınız.

İsterseniz Kremlin’deki yapılara bu haritadan bakalım önce…

IMG
KREMLIN Plan © MOSCOW Gezi kitabı – P – 2 Art Publishers, St. Petersburg / Amarant Publishers, Moscow – 2012

Haritadaki 37 nolu Kutafya Kulesi ve sonrasında 36 nolu Troitskaya Kulesi Kremlin’e girmek için geçmeniz gereken 2 kule. Sonrasında elinizdeki biletin kapsadığı yerleri gezebiliyorsunuz. Bilet kuyruğunda en az yarım saat kadar bekleniyor.

İçeri girdiğinizde sağınızda State Kremlin Palace yani Devlet Kremlin Sarayı var (No 16). Burası bir kongre sarayı. Arkasında renkli çatısından ismini almış olan Terem Palace var (No 10).

Esas Kremlin Sarayı, yani Great Kremlin Palace (Grand Kremlin Palace) arkada (No 15).

Kongre sarayının yanında The Patriarch’s Palace (Patrik Sarayı – No 15) ve the Twelve Apostles’ Church (Oniki Havari Kilisesi – No 6) var. Bolşeviklerin bombalaması sırasında çok zarar görmüş ama tekrar yapılmış. 2. katı sanat sergileri için kullanılıyormuş.

DSC_3416
State Kremlin Palace
DSC_3421
The Twelve Apostles’ Church

The Twelve Apostles’ Church’ün önünde şu meşhur Tsar Cannon (No 21), yani Çar Topu var.  5 metrelik bronz topun 890 milimetrelik kalibresi var. Yaklaşık 40 ton ağırlığındaki bu top herhangi bir savaşta kullanılmamış. Üzerinde dekoratif şekiller ve Çar Fedor Ioanovich’in at üzerinde resmedilmiş figürü var. Önündeki toplar da kullanılmamış, sadece dekor olsun diye oraya konmuşlar… 

20140620_125117
Çar Topu
DSC_3432
Çar Topu

Kremlin’e girdiğinizde sol tarafta, State Kremlin Palace’ın karşısında ise eski bir silahhane olan Arsenal (No 18) var, önünde de daha ufak çapta toplar sıralı halde sergileniyor. Bu bina turistlere ve ziyarete açık değil. Karşıda Senato ve Başkanlık İdaresi Binası var ama o tarafa geçmek yasak.

DSC_3579
Arsenal
DSC_3414
Arsenal

Sobornaya Square, yani Katedral Meydanı, Kremlin’in en önemli yerlerinden biri, hatta merkezi denilebilir. Taç giyme törenleri gibi önemli merasimlerin yapıldığı bu meydandaki Kremlin Katedrallerindeki ikonlar ve freskler çok göz alıcı. Özellikle Rusların ikon sanatında neden bu kadar adlarını duyurmuş olduklarını bu katedralleri gezince anlıyor insan… Hele ikonlar ve resimlerle bezeli ikonostasis denilen duvarlar çok dikkat çekici.

Cathedral of the Dormition (Meryem’in Göğe Yükselişi Kilisesi) (No 3) – Burası Rusya’nın ana katedraliymiş bir zamanlar. 1475-79 yılları arasında Aristotele Fioravanti tarafından yapılmış.

Cathedral of the Archangel Michael (Başmelek Mikail  Katedrali) (No 4) – Çarların ve prenslerin gömüldüğü bu katedral adını Moskova prenslerinin savaş zamanındaki koruyucu meleği Michael’den alıyor.

Cathedral of the Annunciation (Meryem’e Müjde Katedrali) (No 5) – Çarların ve prenslerin yerli kilisesi olarak yapılmış bu katedral.

Church of the Deposition of the Robe (Emanet Cüppe Katedrali) (No 8) – Kraliyet Sarayının bir parçası olan bu kilise freskleri ve oyma sanatları ile dikkat çekiyor. Ayrıca mimar Marco Ruffo ve Pietro Solario tarafından yapılmış, güzel taş işçiliği ve dekoratif resimleri ile öne çıkan Faceted Palace (Cepheli Saray) (No 11) ve çar çanı ile meşhur Ivan the Great Bell Tower (Büyük Ivan Çar Kulesi) (No 19) de yine Katedral Meydanında yer almakta…

Ve Katedral Meydanına giriyoruz…

DSC_3440
Sağda Cathedral of the Dormition, arkada Cathedral of the Annunciation
20140620_130042
Cathedral of the Annunciation
20140620_140946_Richtone(HDR)
Cathedral of the Dormition
DSC_3441
Sobornaya Square: Solda Cathedral of the Archangel Michael, sağda Cathedral of the Annunciation
DSC_3449
Cathedral of the Dormition – Solda arkada Church of the Deposition of the Robe ile Terem Palace’ın kuleleri görülmekte…
DSC_3454
Cathedral of the Dormition
DSC_3463
Faceted Palace
DSC_3468
Faceted Palace ve Cathedral of Dormition
DSC_3471
Cathedral of the Annunciation içi – Burada fotoğraf çekmek yasak, buradan sonra fotoğraf yok :(
DSC_3488
Solda Cathedral of the Annunciation ve sağda Cathedral of the Archangel Michael
DSC_3557
Cathedral of the Archangel Michael
DSC_3469
Cathedral of the Archangel Michael içinde bir ikonostasis – Burada da fotoğraf çekmek yasakmış, bu acele çekilmiş tek fotoğraf dışında maalesef içini gösteremiyorum…
DSC_3559
Solda Faceted Palacae, ortada Cathedral of Dormition, arada Church of the Deposition of the Robe ve sağda arkada Cathedral of the Twelve Apostles
DSC_3570
Katedral Meydanı hatıra fotoğrafımız :)

Büyük İvan Çan Kulesi 81 metre yüksekliğinde ve kulede  21 tane çan var. Bu çan kulesinin Katedral Meydanına değil de öbür tarafa bakan kısmında yerde duran koskocaman Çar Çanı (No 20) önünde kırılmış parçası ile birlikte sergilenmekte. Bir yangın sırasında kopan bu parça 11 ton ağırlığındaymış, tümü ise 202 ton…

20140620_130056
Ivan the Great Bell Tower (Büyük Ivan Çar Kulesi) – Katedral Meydanına bakan yüzü
DSC_3534
Ivan the Great Bell Tower (Büyük Ivan Çar Kulesi) ve önünde Çar Çanı
DSC_3526
Büyük Ivan Çar Kulesi ve önünde Çar Çanı – Arka fonda Katedraller Meydanı görülmekte.
DSC_3550
Çar Çanı ve kırık parçası
DSC_3541
Çar Çanı

Grand Kremlin Palace, yani Büyük Kremlin Sarayı (No 15) Katedraller Meydanından çıktığınızda sağınızda, Cathedral of Annunciation’ın yanında kalıyor.

DSC_3575
Grand Kremlin Palace

Büyük Kremlin Sarayının en önemli salonu olan Georgiyev’de halen devlet kabulleri yapılıyormuş ve devlet nişanları da burada veriliyormuş.  Saray turist ziyaretine açık değil maalesef, ama sarayın bir parçası olan Devlet Silahhanesi ile saray içinde yer alan ünlü Faberge Yumurtaları ve Devlet Elmaslarını görebileceğiniz Devlet Mücevher Fonu Müzesi gezilebiliyor.

DSC_3577
Grand Kremlin Palace

Kremlin Bahçeleri yeşilliğiyle, çiçekleriyle güzel bir bahçe… Bezymiannaya Kulelerinin oradan bakınca aşağıda Moskova nehri ve uzakta Kurtarıcı İsa Kilisesi görünmekte…

DSC_3476
Kremlin Bahçelerinden Moskova Nehri
DSC_3512
Kremlin Bahçelerinden uzaktaki Kurtarıcı İsa Kilisesi görünmekte…
DSC_3521
Kremlin Bahçeleri…
Paylaşmak ister misiniz?

8 Comments

  1. Enver Kilic dedi ki:

    Dilek Hanım merhabalar, Moskova gezimin temel hedeflerini sizin yazınız üzerine belirlemiştim. Listenin çoğunu da yapabildik. Ek olarak City Sightseeing hizmeti aldık, üç rotası var. Uzun rota VDNH fuar merkezinden kalkıyor (veya bitiyor diyelim). Geziyede üç tur sonrası oradan devam etmiş olduk. Ben tum grup adına teşekkürlerimi ileteyim. çok detaylı, özenli bir yazı hazırlamışsınız.

  2. GezilecekYerler.Com dedi ki:

    Moskova harika bir şehir. Gerçi Rus masalları uzun sürer ama sonra Vodkanın etkisiyle kısalır. Hele kışın gidiyorsanız çok üşür ve hemen gelirsiniz. Yaz ayları önerilir.

  3. Hilal Denizli dedi ki:

    Dilek Hanım gezdik geldik Moskovayı. Bir kere daha teşekkür etmek istedim size. Kremlin i daha görmeden hangi katedral nerde her yeri avucumun içi gibi öğrenmişim sayenizde. Herşeyi elimle koymuş gibi buldum. İzmaylova ve vernisaj da aynı şekilde. Vernisaj girişinin fotosunu da koymussunuz yazıya metrodan inince heme oradan girdik pazara karıştırmak mümkün değil. Çok düşünceli titiz bir gezi yazısı hazırlamışşınız. Bunun gibi daha neler neler… Tekrar ellerinize sağlık:))

    • Hilal Hanım, bunları duyduğuma çok mutlu oldum inanın, tatil dönüşü böyle düşüncelerini paylaşanlar bizi çok sevindiriyor. Biz de diğer gezginlerin ve seyahatseverlerin tecrübelerini okuyarak ve araştırma yaparak elimizde fotokopiler kendi kendimize gezdiğimiz için, aynı tarzda tatil yapanlara bir nebze katkımız olunca çok mutlu oluyoruz…
      Nice güzel paylaşımlarda buluşmak üzere, sevgiler…

  4. Hilal Denizli dedi ki:

    Dilek Hanım ellerinize emeginize sağlık. Çok faydalı bir moskova rehberi hazırlamıssınız. 25 temmuzda Moskovaya gideceğiz insallah. Bir sürü yazı okudum moralim bozuldu çok yüzeyseldi verilen bilgiler. Ama siz üşenmemiş tek tek yazmışşınız özellikle Kızıl meydan ve Kremlin 10 numara 5 yıldız:)) Yazılarınızın cıktısını alıp onunla gezecegim. Bundan sonra da takipçinizim:))

    • Çok sevindim Hilal Hanım, aynı sıkıntıyı vaktiyle ben de çekmiştim, biraz da onun için Moskova yazısını çok detaylı yazmaya çalıştım. İşinize yaraması beni çok mutlu etti. Çıktı almakta sorun yaşarsanız, mail yoluyla iletişim kurun, yardımcı olurum.
      Umarım siz de bizim kadar etkilenirsiniz Moskova’dan, farklı bir deneyim oldu bizim için… Şimdiden iyi tatiller dilerim…
      Sevgiler…

  5. tugba goktas dedi ki:

    Merhaba,
    Izmailovo ile kızıl meydan arasındaki mesafe ne kadar acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir