Geceler beyaz, Moskova rengarenk… (Bölüm 1 – Genel Bilgiler)

Farklı bir Yunan Adası gezisi: Volkan Adası Nisyros’da bir gün…
07/08/2014
Geceler beyaz, Moskova rengarenk… (Bölüm 2 – Moskova’da gezip görülecek yerler…)
26/08/2014
Farklı bir Yunan Adası gezisi: Volkan Adası Nisyros’da bir gün…
07/08/2014
Geceler beyaz, Moskova rengarenk… (Bölüm 2 – Moskova’da gezip görülecek yerler…)
26/08/2014

Moskova Metrosu

Öncelikle metro ile istediğiniz yere kolaylıkla gidebilmek için elinizde mutlaka Latin-Kiril alfabelerinin ikisini de kullanan bir metro haritası olmasında büyük fayda var.

Moskova Metrosu
Moskova Metrosu
DSC_3623
Moskova Metrosu – Tabeladan göreceğiniz üzere yer isimleri Kiril Alfabesi ile yazılı

Metro kullanımı bildiğimiz mantıkta, yani alfabe dışında bir zorluk yok. Mesela biz Paveletskaya’da bir otel seçtiğimiz için Kievskaya metro durağına inip, oradan 5 numaralı kahverengi “ring” hattına binip, 4. durakta indik. Metroların tarihi görüntüsünden ve süsünden püsünden daha sonra bahsedeceğim ama burada birkaç dikkat edilecek unsur üzerinde durmak istiyorum….

Moskova Metrosuna dair…

Moskova’da bir noktadan bir noktaya gitmenin en kolay ve ekonomik yolu muhtemelen metro sistemini kullanmak. Devasa bir alana yayılmış olan şehrin neredeyse her bir köşesine metroyu kullanarak oldukça kısa zamanda gidebiliyorsunuz. Daha da enteresan tarafı, tahminimizce metro kullanımını özendirmek için ring denilen hatta ve daha bir çoğunda metro içerisinde ücretsiz WiFi bağlantısı mevcut. İlginç geldiği için tekrar yazayım, istasyonlarda değil, hareket halindeki metro vagonları içinde telefon veya tabletiniz ile internet bağlantısı kurabiliyorsunuz.

Peki metro sistemi karışık mı? Gideceğimiz istasyonu kolayca bulabilir miyiz?

Evet bu sorular Moskova’daki ilk metro yolculuğumuzu sağ salim yapabilene kadar bizim de aklımızı kurcalıyordu. Fakat biraz ön hazırlık ile neredeyse hiç sorunsuz bir şekilde gideceğimiz her yere metro ile kolayca ulaştık ve kesinlikle Moskova’yı gezmeyi düşünen herkese tavsiye ederim. Metro sistemini kullanabilmek için öncelikle yanınızda demin de söylediğim gibi mutlaka bir metro haritası olmasını ve bu metro haritasında durakların hem Latin hem Kiril olarak yazılmış olmasını tavsiye ederim.

Aslında en güzeli yukarıdaki haritayı indirip akıllı telefon veya tabletinize kayıt ederseniz ihtiyacınız olduğunda büyültüp küçülterek durak isimlerini okuyabilir ve kocaman bir basılı harita ile uğraşmaktan kurtulabilirsiniz. Biz öyle yaptık :)

Metro ile ilgili bilinmesi gerekenler…

1- Metro için tek tek bilet değil de içerisine kontür yüklenen bir kart satın alınıyor. Bu kartı 1, 2, 5, 11, 20, 40 ve 60 kontür yüklenmiş olarak alabiliyorsunuz. Ne kadar fazla kontür yüklenmiş kart alırsanız birim ücret o kadar düşüyor. Yani tek geçişli kart 40 Ruble, 11 geçişli kart 300 Ruble ve 20 geçişli kart 500 Ruble. Biz 5 günde birkaç kez kart aldık ve toplam 40 bilet kullandık. Dolayısıyla Moskova’nın orasını burasını bizim kadar gezmeyi düşünüyorsanız iki kişi günde 8-10 tane bilet kullanılacağını düşünerek kart almanızı tavsiye ederim.

2- Otomatik makinalardan veya gişe görevlilerinden çok binişli kartlar alınabiliyor. Biz hep gişeden aldık. İstediğiniz bilet sayısını İngilizce söylemeye çalışmanın pek faydası olmuyor, klasik usül parmak ile veya camda asılı tablolardan göstermek çok daha etki sağlıyor. Zaten onlar da tutarı hesap makinasına yazıp size gösteriyorlar. Metro görevlilerinin İngilizce bilenine rastlamadık.

3- Metro giriş kapılarından girdiğinizde yürüyen merdivenlerin hizasında tavandan aşağı asılı bilgi tabelaları oluyor. O tabelalarda o yürüyen merdiveni kullanarak gidebileceğiniz durağın numarası, rengi ve durak isimleri belirtilmiş oluyor. Dolayısıyla birden fazla hatta geçiş yapılabilen metro istasyonlarında bile doğru hatta inmek oldukça kolay. Tek dikkat edilmesi gereken bazen 2 veya 3 hat için aynı merdivenden iniliyor sonrasında aşağıda bir perondan diğerine yine tabelaların yönlendirmesi ile geçilebiliyor.

4- Her bir perondan sadece tek bir hatta ait metroya biniliyor. Peronun hangi yanından metroya binmeniz gerektiğine yine tepede asılı olan tabelalardan bakıyorsunuz. Peronun bir yanından hattın ilk durağı yönünde diğer yanından hattın son durağı yönünde giden metro geliyor. Siz hangi yöne gidecekseniz o yöndeki durakların yazılı olduğu tabelanın gösterdiği tarafta beklemelisiniz.

5- Tepede asılı tabelalarda, vagon içlerinde veya peronlarda Latin alfabesi mevcut değil. Peronun hangi durak olduğu da rayların arkasındaki duvarda ve bazen de peron içindeki duvarlardan birinde yazıyor. Bu yüzden de vagonun içindeyken geldiğiniz durağı görmenizin fazla bir imkanı yok. En kolayı binmeden önce kaç durak gideceğinizi belirleyip ona göre yolculuk esnasında durakları saymak. Bazı yenilenmiş vagonlarda elektronik olarak duraklar yazıyor ve bazen de sesli olarak anons ediyorlar.

kiril on metro stations
Metro tabelalarında sadece kiril Alfabesi kullanılmakta
Beloruskaya 1
Metro durağının ismi metro duvarlarında Kiril alfabesi ile yazıyor
mayakovskaya  4
Metro durağının ismi metro duvarlarında Kiril alfabesi ile yazıyor

6- Bazı peronlarda çıkışı veya diğer hatta geçişi bulmak zor olabiliyor, o tür durumlarda yere bakmanız gerekiyor çünkü bazen sadece zemine yerleştirilmiş bilgi panolarında “Exit”, “Way Out” gibi İngilizce ibareler ve yönlendirme okları mevcut.

7- Gece yarısından sonra bile metroya bindik ve hiçbir anda tehlikede hissetmedik kendimizi. Tek başına seyahat eden genç bayanlar bile mevcuttu o saatlerde. Yani tahminimizce en azından merkeze yakın bölgelerde güvenlik yönünden bir sıkıntı yok gibi.

Birkaç ufak uyarı:

1- Metro hattı üzerinde yapacağınız aktarmalar sırasında, yani bir hattan diğerine geçerken oldukça fazla yürümek ve çoğunlukla merdiven inip çıkmak gerekiyor ki bir de elinizde bavul var ise oldukça yorucu olabiliyor. 

2- Özellikle mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde metro istasyonlarına inen yürüyen merdivenler ve vagonlar çok dolu oluyor, bizim gibi alışık olmayanların biraz dikkatli olması gerekiyor. Moskovalılar çok da nazik değiller ve sizi yürüyen merdivende bile eğer yollarını tıkarsanız ittirebiliyorlar.

Ayrıca yürüyen merdivenler de çok dik, uzun ve gerçekten oldukça hızlı yol alıyor. Kısaca, dikkatli olmak ve metro haritasına vs. bakmak gerektiğinde kesinlikle ayak altında durmamak gerekiyor.

how deep
Dik ve upuzun merdivenler…

3- Metro girişlerinde biletinizi okutarak geçtiğiniz turnikeler her ne kadar kalan bakiyenizi göstermek dışında işlevsiz gibi gözükse de gerçek o şekilde değil. Biletinizi okuttuktan sonra bizim gibi önce bavulu geçirip ardından kendiniz geçmeye çalıştığınızda hem geçişinizi bloke ediyor hem de ışıklar sirenler vs çalarak sizi rezil edebiliyorlar. Aman dikkat, hızlı olun veya çok ağır değilse bavulunuzu turnikelerin üzerinden geçirin.

4- Aynı metro istasyonunun yukarıda farklı sokaklarda farklı girişleri olabiliyor. Gece saat 22:00 civarlarında bu farklı girişlerin bazıları kapatılmaya başlıyor ve sadece ana girişler açık oluyor. Tam kapanış saatini bilemiyor olsak da saat 00:30 civarında indiğimiz metro istasyon girişinin arkamızdan kilitlendiğini gördük. Yani pek gece yarısından sonraki saatlere kalmamakta yarar var.

Paylaşmak ister misiniz?

13 Comments

  1. Osman dedi ki:

    Merhabalar,

    Yazınızı bir solukta okudum ve gerçekten aradığım bir çok bilgiye sayenizde ulaştım.Çevremdekilerin kafamda bıraktığı tüm negatif düşüncelerden de böylece arınmış oldum.Hiçbir masraftan kaçmadan herşeyiyle en ince detayına kadar tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :))

    • Merhaba Osman Bey,
      Düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler…
      Rusya’ya gidecek seyahatseverlere bir nebze faydamız olursa ne ala. Hakikaten vaktiyle ben de internetin başında o kadar çok oturup kafamdaki sorulara cevap aramış, o kadar çok konuda tereddüt etmiştim ki…İşte o yüzden bu yazıyı özellikle detaylı ve uzun tutmaya çalıştım. Şimdi siz de böyle yazınca çok mutlu oldum :)
      İyi günler, şimdiden iyi tatiller…

  2. Mehmet Bekler dedi ki:

    Merhaba siteyi sizin kiril alfabesini öğrendiğiniz blogdaki yorumunuz sayesinde keşfettim :) Benim de eğitim dolayısıyla Moskova’da yaşama olasılığım var dolayısıyla bir şeyler öğrenmek şart. Çok yararlı oldu benim için, teşekkürler. :)

    • Ne güzel, çok mutlu olduk, nereden nereye, değil mi :)
      O site bana çok faydalı olmuştu, sevindim sizin de hem o hem de bizim siteden faydalanabilmiş olmanıza :)
      Bakalım turist olarak değil de uzun süreli kalınca Moskova’da yaşamak nasıl olacak, şimdiden eğitiminizde başarılar, Moskova’da keyifli günler dilerim…

  3. gezgindir/ Fatih Saltok dedi ki:

    Dilek Hanım Merhaba,
    Bende siz gibi Kızıl Meydan hayali ile yıllardır, yanıp tutuşuyordum, bayramda moskova için biletimi aldım, yalnız gezgin olarak gezeceğim. Moskovada ne var diyen arkadaşlarım beni çok demotive etmişti. Kızıl meydan dışında bir şey yok napacaksın orda diye, Yazınını okuduktan sonra orda geçireceğim 3,5 gün bana yetmeyecek diye korkmaya başladım :) Özellikle İzmailova Kremlin benim çok hoşuma gitti yazınızda, mutlaka orayı göreceğim. Notlarınız yol gösterici nitelik taşıyor. Karşılaştığıma çok sevindim. Notlarınız bana bol bol yol göstertecek Moskovada .Takipçinizim artık :) Bu arada instagram dan da sizi takip etmeyee başladım. bende gezi notları yazmaya başladım. Sitem yakında devreye girecek şu anda instagram hesabımla paylaşımlar, yapıyorum. gezgindir profil adım takip ederseniz çok mutlu olurum. Sevgi ve sayılarımla.

    • Merhaba Fatih Bey,

      Yazımızı beğenmiş olmanızdan büyük mutluluk duyduk.

      Elbette herkesin gittiği gezilerde beklentileri farklı ama en azından bizim için Moskova gezisi çok değişik ve zevk aldığımız bir deneyim idi. Umarım siz de en az bizim kadar etkilenirsiniz. Biz o kadar yeri 5 günde gezdik. Beyaz geceler başladığı zamanda gitmiştik biz de sizin gibi, o nedenle günler uzun oluyor yani gezecek bol vakit bulunuyor. 3,5 günde de epey yer görürsünüz bence, merak etmeyin. Metro sistemini ve Kiril Alfabesi’ni önceden çalışırsanız, her noktaya kolayca ve vakit kaybetmeden ulaşabilirsiniz. Moskova ile ilgili genel bilgilerin olduğu yazımıza da göz atmanızı öneririm.

      http://www.bencetatil.com/rusya-tatili-moskova-gezisi-genel-bilgiler/

      Bu arada siteniz şimdiden hayırlı olsun, biz sizi Instagram’da takibe başladık :)

      İyi günler dileriz….

      • gezgindir/ Fatih Saltok dedi ki:

        Çok naifsiniz teşekkür ederim., birçok tatil bloğunu takip ederdim, sizinkisi hem işlevsel hemde içerik açısından çok başarılı. ince ince rotalarınızdan kendime yollar çizdim. heleki noel içinki planlarınız çok başarılı. bu noelde sanırım sizin yolunuzdan ilerleyeceğim. yıllık seyehat rotalarınızı / planlarınızı görebilceğimiz bir yer varmı, yada olsa güzel olur, nacizhane önerim. kucak dolu sevg

        • Ya ne mutlu bize bir gezginin gözünden bakınca böyle görünüyorsa :) Çoook sevindim.
          Rota fikri enteresan, bazen son dakikacı oluyoruz, bazen planlı ama üzerine düşünecek birşey verdiniz, teşekkürler…
          Karşılıklı takipte kalalım, sevgiler…

  4. Didem Toptaş dedi ki:

    Az önce ekonomik bilet bulup ‘ya alfabesi farklı, boşver’ diyip vazgeçecekken yazınızı okudum, alıyorum biletleri :)

    • Ayyy, nasıl mutlu oldum anlatamam yazımızın sizde böyle bir etki bırakmasına :) Biz de yıllarca tereddüt ettik yalnız başımıza gitmeye, ama sonra iyi ki gitmişiz ne kadar değişik bir yer gördük dedik. Umarım siz de mutlu olursunuz bu kararı verdiğinize. Şimdiden iyi tatiller dilerim…

  5. Ayşe Tatar dedi ki:

    Rusya;
    coğrafya derslerinde öğretilenden oldukça farklı, gittiğinizde sizi şaşkınlığa
    uğratacak yeşil doğasıyla gerçekten harika bir ülke. Kiliseleri, caddeleri,
    meydanları, mutfağı, kürkleri, sanat galerisini andıran metrosu, sarayları,
    heykelleri, şehirleri ve Volga’sıyla ayrı bir dünya. ZNF Turizm’i seçtik sizlere de bu acentayı tavsiye ederim.

  6. Füsun Erdoğanlar Bengisu dedi ki:

    Selam Dilekçiğim. Açıklamaları çok yararlı buldum. Epey pratik bilgiler vermişsin. Eline sağlık :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir