Otel seçimi

Airbnb sistemi
09/03/2013
Yurdışında iletişim
03/04/2013
Airbnb sistemi
09/03/2013
Yurdışında iletişim
03/04/2013

Otel seçme aşamasında düşünülmesi gerekenler…

Tatil planlamasında yine öncelik verilmesi gereken bir konu da otel rezervasyonudur. Biz yurtdışı tatillerimize ilk başladığımız yıllarda önceden herhangi bir otel rezervasyonu yapmıyor ve gittiğimiz yerlerde bir kaç otele girip çıkıp kalmayı isteyebileceğimiz odayı kendi gözümüzle görüp temizliğinden ve konforundan emin olduktan sonra tutuyorduk. Bu tabii ki bir miktar zaman kaybına neden oluyor ve genellikle olabileceğinden biraz daha fazla bir masraf ile sonuçlanıyordu.

Bizim gecikmeli  keşfettiğimiz özellikle üç internet sitesi gerçekten artık tatil planlama safhamızın vazgeçilmezleri arasına girdi. Bu siteler: booking.com, hotels.com ve trivago.com

Özellikle booking.com bizim en çok tercih ettiğimiz favori otel rezervasyon sitemiz durumunda. Bunun en büyük nedeni öncelikle içerdiği otel bilgilerinin oldukça hatasız olması ve çok güzel bir müşteri değerlendirme sistemi olması. Ayrıca  bu güne kadar hiç bir rezervasyonumuzda herhangi bir aksaklık yaşamamış olmamız da büyük bir etken tabii ki. Site kullanımı oldukça kolay. Gitmek istediğiniz ülke ve şehiri seçip, konaklayacağınız gece sayısını yazdıktan sonra site size veritababında yeralan ve o tarihlerde müsait gözüken tüm otelleri sıralıyor. Bu sıralama da isteğiniz doğrultusunda otelde konaklamış olan diğer misafirlerin puanlandırmalarına göre veya fiyatlara göre gibi bir kaç şekilde yapılabiliyor.

Ayrıca şehirdeki çeşitli önemli noktalara (tren istasyonu, opera, alışveriş bölgesi, tarihi eser vs.) yakınlığına göre de otelleri sıralayabiliyorsunuz. Biz öncelikle havaalanından gezmek, görmek ve konaklamak istediğimiz bölgeye nasıl gideceğimize bakıyoruz. Tren, otobüs veya metro gibi bizi havaalanından şehir merkezine götürecek araçtan nerede ineceksek o bölgeye yakın otelleri tercih ediyoruz. Aynı şekilde, şehirlerarası yolculuk yapacaksak, ki bunu da çoğunlukla tren ile yapıyoruz, bu durumda tren istasyonuna yakın otelleri inceliyoruz.

Booking.com’un bizim sevmediğimiz tek tarafı herhangi bir ekstra promosyonu bulunmaması. Yani, örneğin hotels.com anlaşmalı olduğu otellerde her 10 gecelik konaklamaya 1 gece ücretsiz konaklama hakkı veriyor. Ama yine de bilgiler, yorumlar ve fotoğraflar açısından booking.com bizim favorimiz.

Internet sitesinden otel rezervasyonu yapmak konusundaki tavsiyelerimiz :

* Örneğin herhangi bir Mayıs ayında Amsterdam’a gitmeyi planlıyor iseniz ve seyahat günleriniz esnek ise mutlaka ay içerisinde  farklı tarihlerdeki otel fiyatlarını inceleyiniz. Bazen, o bölgede gerçekleştirilecek bir fuar, bir kongre veya bir spor etkinliği nedeniyle abuk subuk fiyatlar ile karşılaşabiliyorsunuz. Henüz bu tür bir tecrübemiz yokken aldığımız, çok uygun fiyatlı bir uçak bileti bize pahalıya patlamıştı. Ucuz olduğu için hiç düşünmedeen aldığımız uçak bileti sonrasında günlerce stres halinde otel arayıp, zar zor boş bulduğumuz bir tanesinde 4 günlük konaklamamızın ilk gününe 40 diğer 3 gününe 130’ar Euro ödemek zorunda kalmıştık. Hem de merkezden oldukça uzak bir oteldi. Büyük bir tıp kongresi nedeniyle neredeyse tüm otel odalarının rezerve edildiğini uçak biletini aldıktan sonra acı bir tecrübe olacak şekilde öğrenmiştik. O yüzden, eğer tarihleriniz esnek ise, gitmeyi düşündüğünüz zamanlarda o şehirde herhangi bir “event” olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.

* Biz genellikle otelde kahvaltı yapmayı tercih ediyoruz. Siz de aynı şekilde tercih ediyorsanız, gösterilen fiyatlara kahvaltının dahil olup olmadığına dikkat ediniz. Bazı otellerde rezervasyon sırasında kahvaltı dahil olan seçeneği tercih ederseniz bazen %50 veya daha fazla indirim olabiliyor kahvaltı ücretinde.

* Genellikle Avrupa ülkeleri için belirtilen fiyatlara vergi vs. de dahil oluyor. Ama Avrupa dışında Amerika, Maldivler veya başka bir ülkeden otel rezervasyonu yapacak iseniz durum farklı. Genellikle ilk başta belirtilen fiyata %20 ye kadar KDV, turist vergisi, belediye vergisi vs. sonradan ekleniyor ve otelden check-out yapacağınız ana kadar farketmeyebiliyorsunuz :)

* Otel sıralaması yaptırırken tüm misafirlerin verdiği puanlamaya göre yaptırırsanız,  otel seçimi daha kolay olabiliyor. 7.5 veya daha üzeri puan almış oteller arasında bütçeniz ve diğer kriterlerinize uyan oteller genellikle iyi sonuçlar veriyor.

* Otelin hizmet şekline her zaman dikkat edin. Yani “apartment” veya “hostel” tarzı farklı alternatifler de mevcut ve eğer bunlar tercih ettiğiniz bir konaklama tipi değil ise, sonradan üzülebilirsiniz.

* Aynı otel dahilinde bile birbirinden çok farklı oda fiyatları olabiliyor. Sadece fiyata bakarak seçim yapmak doğru olmayabilir. “Shared bathroom” yani “Ortak kullanımlı tuvalet” gibi bir sürpriz ile karşılaşmamak için oda özelliklerine çok dikkat ediniz :)

* Seçmeyi düşündüğünüz otel ile ilgili tüm yorumları mutlaka okuyun. Bazen yüksek puanı olan bir otelde bile sizin istemeyeceğiniz bir durum olabiliyor ve bunu yorumlardan görerek seçiminizi farklı bir otele kaydırabiliyorsunuz. Örneğin sizin konaklayacağınız tarihe yakın bir tarihte konaklamış olan misafirin yorumunda, otel dahilinde uzun süreli renovasyon çalışmaları olduğunu ve bu nedenle rahatsız olduğunu okuyabilir ve işi garantiye almak için başka bir oteli tercih edebilirsiniz.

* Araba kiralayarak seyahat edecekseniz, konaklayacağınız otelde rahat ve tercihen ücretsiz bir otopark alanı olup olmadığını otel özelliklerinden görebilirsiniz. Bu konuda yine misafir yorumlarını da okumakta fayda var. Özel kapalı parkı olduğunu iddia eden büyük bir otel seçip, bahsedilen kapalı parkın sadece 12-14 araba kapasiteli olduğunu ancak gidip arabamıza yer bulamadığımızda görüp dumur olmuştuk. Oysa ki sonradan yorumları incelediğimizde bir kaç misafirin bu konudan bahsettiğini görüp, daha önce bakmadığımız için ekstra üzülmüştük.

Memnun kaldığımız otel zincirleri

Bugüne kadar pekçok ülkede 3 veya 4 yıldızlı otellerde kaldık. Az da olsa 2 ve 5 yıldızlı otellerde de  kalmışlığımız vardır. Bunlar bazen adını ilk defa duyduğumuz oteller oldu, bazen de daha önce başka bir ülke veya şehirde denediğimiz otel zincirleri. Şimdi bir şehre gitmeden önce otel ararken önce memnun kaldığımız otel zincirlerinden var mı diye de kontrol ediyoruz. Böylece ne ile karşılaşacağımızı az çok bilerek gidiyoruz.

Bunların içinde en rahat ettiğimiz otel zincirlerini sıralayacak olursak listemiz şöyle:

  1. Hilton
  2. Mercure
  3. Intercity
  4. Novotel
  5. Kyriad
  6. Tryp
  7. Ibis

Bu otel zincirleri her ülkede hemen hemen aynı kaliteyi tutturuyorlar. Aklınızda olsun :)

Her ne kadar çoğunlukla sabah çıkılıp, akşam gelinse de, rahat ve temiz bir odanın önemi büyük, o yüzden otel seçimini de özenle yapmakta fayda var diye düşünüyorum.

H. Hür Tavaşoğlu

Soğuk bir kış günü İstanbul Kadıköy’de doğmuş. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümü mezunu. Özel sektörde yönetici olarak çalışmakta. Çocukluğundan beri teknoloji düşkünü. Komşu bakkal Ata Amca'sının teybini ödünç alıp Sinclair Spectrum 48K bilgisayarına kasetten oyun yüklediği günleri halen hatırlayıp, teknolojinin bu kadar kısa zamanda ne kadar çok ilerlediğine bazen şaşırıyor. Hayatta olmazsa olmazı gezmek, seyahat etmek ve yeni yerler keşfetmek. Yurtdışına ilk çıkışı 30 yaşlarına yakın bir zamanda olduğu için hala hayıflanır ve belki de bu yüzden arayı kapatmak için zaman ve para elverdikçe o ülke senin, bu ülke benim dolaşmakta... Bencetatil.com’un sahibesi Dilek V. Tavaşoğlu ile evli. İki gezgin ruh bir araya gelince hem gezmek, hem de gezip gördüklerini anlatıp başka seyahat severlere aktarmak ortak tutkuları oldu.

Paylaşmak ister misiniz?

4 Comments

  1. Bahri Koza dedi ki:

    Merhaba. Bir sorum olacak, vatandaşı olmadığımız bir ülkede konaklama fiyatına sonradan eklenen KDV’yi illa vermek durumunda mıyız? Eğer öyleyse, nakit ödeme yapılan yerlerde KDV’siz fiyatı ödemeyi teklif etmek işe yarar mı? Böyle bir tecrübeniz var mı? Veya ülkeden çıkarken KDV’yi (kısmen de olsa) geri alabiliyor muyuz?

    • Merhaba,

      Sorunuzu görmemişim, biraz geç de olsa bildiğim kadarıyla yanıt vereyim. KDV siz alışveriş veya TaxFree sadece ziyaret ettiğiniz ülkede satın aldığınız ürünleri, o ülke veya birlik sınırları dışına çıkarttığınız durumlarda gerçekleşebiliyor. Hizmeti veya malı o ülke içersinde kullandığınız/tükettiğiniz durumlarda KDV ödemek durumundasınız.
      KDV siz veya faturasız/fişsiz alışveriş veya başka bir deyişle bir nevi vergi kaçakçılığı bizdeki kadar fütursuz şekilde yapılmadığından Avrupa Birliği ülkeleri dahilinde bu tür bir teklifin işe yarayacağını zannetmiyorum.
      KDV olarak değil ama pazarlık teklifleri zaman zaman karşılık bulabiliyor, dolayısıyla pazarlıktan çekinmeye gerek yok…

  2. Gamze dedi ki:

    Çok çok açıklayıcı olmuş… Tamam biz biliyoruz ama ömründe ilk defa bu işe kalkışacak biri için muazzam açıklayıcı olmuş. Genelde herkes herkesin herşeyi bildiğini varsayarak konuşur, yazar. Bu yazı bilmeyeni, öğrenmek isteyeni adam yerine koymuş ve tane tane anlatmış… Analitik zeka ve/ya öğretmenlikle ilgili olmalı he he! :-)

    • Hür Tavaşoğlu dedi ki:

      Sevgili Gamze,
      Biz bu şekilde A dan Z ye kendi planladığımız tatillere gitmeyi çok seviyoruz. “Research” kısmında Dilek’in mesleğinin getirdiği faydalar oluyor tabii :) Zamanla birşeyler öğrendik tecrübelerimizden ve bunları paylaşmaya çalışıyoruz…
      Teşekkürler güzel yorumun için…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir