Rüya gibi bir Portekiz gezisi: Bölüm 6 – Sintra

Venedik, Adriyatik’in inci tanesi
05/01/2020
Rüya gibi bir Portekiz gezisi: Bölüm 7 – Cabo da Roca
30/01/2020
Venedik, Adriyatik’in inci tanesi
05/01/2020
Rüya gibi bir Portekiz gezisi: Bölüm 7 – Cabo da Roca
30/01/2020

Palácio Nacional da Pena – Pena Sarayı’nın İç Mekanları

Dış mekandan ilk girdiğimiz nokta revaklı bir avluydu. İç mekanlarda antika eserlere zarar vermemek için sırt çantamızı önümüzde tutmamız istendi. Bu da bizi çok komik bir hale soktu açıkçası.

Revaklar arasından sarayın görünümü. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Saray merdiven detayı. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Pena Sarayının iç mekanlarında sırt çantasını önde tutma şartının bizi soktuğu gülünesi durum…

Kral Carlos’un Apartmanı ve ofisi – Aposentos do Rei Dom Carlos

Revaklı avluya geçerken sarayın son sahibi Kral Carlos’un ofisindeki ilginç duvar resimleri ile karşılaştık. Hieronymite Manastırı döneminde Papazlar Meclisi toplantı odası olan bu oda Kral Fernando II zamanında onun konutunun çay odası olmuş. Kral Carlos I zamanında ise oda çalışma odasına yani stüdyoya çevrilmiş. Çalışma odası bazen basit bir oturma odasına dönüştürülerek kullanım değiştirilebiliyormuş. Kral Carlos zamanında, bu odada çalışma odasına uygun sandalyeler, kanepeler, kağıt rafları ve diğer ofis tipi eşyalar varmış. Cumhuriyetin ilk yıllarında bu mobilyalar dağıtılmış ve 1950’lerde bu odada orijinal mobilya kalmamış. Kanvas setine çizilen ve Kral Carlos’un çalışması olarak atfedilen “Pena Parkındaki su perileri ve Satirler” (satir=yarı insan yarı keçi olan kır tanrısı) adlı eser 1970 yıllarının sonunda tamamen restore edilerek, bu odada sergilenmeye başlanmış.

Kral Carlos’un ofisinden genel görünüş. Duvarlardan birini tamamen kaplayan “Pena Parkındaki su perileri ve satirler” adlı çalışmanın Kral Carlos tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Hieronymite Manastırı döneminde Papazlar Meclisi toplantı odası olan odanın yıpranmış freskleri…

Revaklı Avlu – Claustro

Eski 16. Yüzyıl manastırı küçük bir revaklı avlu etrafında inşa edilmiş. Duvarlar ise Hispano (Amerikada yaşayan Latin kökenliler) – Mağribi tarzında seramiklerle kaplanmış. Bina saraya çevrilirken revaklar pencere ile kapatılmış ve saraydan dağılımı sağlayan merkezi bir sirkülasyon alanı olarak işlev görmeye başlamış. Bu pencereler daha sonra çıkartılmış ve yapı orijinal haline döndürülmüş. Aşağı katlarda kraliyet ailesinin yemek salonu, bulaşıkhane ve Kral Carlos’un apartmanı yer almaktadır. Kraliçe Amélia’nın apartmanı ise üst katlardadır.

Kırmızı binadaki revaklı avlu. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Revaklı avludan detay. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Hispano – Mağribi tarzında seramiklerle kaplanmış revaklı avlu. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Kraliçe Amélia Apartmanı – Aposentos da Rainha Dona Amélia

Son Kraliçe Amélia aşağıdaki fotoğraflarda göreceğiniz gibi sarayın bu en ihtişamlı katında yaşamış. Sarayın bu şatafatlı odasının yapımını sağlayan Kral Fernando ise uzun süre bu kattan uzak durmuş. Hayatını sanata ve sanatçıları desteklemeye adamış bu kral, adanmışlığın etkisi ile olacak ki; Portekiz Kraliçesi eşi Maria II ‘nın ölümünden 16 yıl sonra 1869 yılında sevgilisi opera şarkıcısı Kontes Elise ile evlenmiş. Düğün sonrasında ise bu katta eşi ile birlikte yaşamaya başlamış.

Kraliçe Amélia apartmanından bir duvar ve yatak başlığı detayı. Duvarlar Kral Ferdinand’ın arkadaşı olan Wenceslau Cifka tarafından azulejos denilen 19. yüzyıl seramikleri ile kaplanmıştır. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz… Foto: Murat Bengisu

Sondan bir önceki Kral Carlos ta büyükbabası Kral Ferdinand II gibi daha mütevazi olan kendi apartmanında saray nazırı, uşağı ve gündelik ilişkileri ile birlikte yaşamış ve üst kattaki bu lüks odaları eşi Kraliçe Amélia’ya bırakmış. Kraliçe Amélia’nın maiyetindeki bir takım insanlar da (sekreteri ve nedimeleri gibi) bu katta yaşamışlar. O zamanlar metal çerçeveli pencerelerle kaplanmış olan revaklı avlu galerileri insanların kraliçenin özel apartmanının dışında dolaşmalarına imkan sağlıyormuş.

Kraliçe Amélia zamanında pencerelerle kaplı olan üst kattaki revaklı avlu kraliçenin tebaasının özel apartmanın dışında dolaşmalarına olanak sağlıyormuş. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Kale şeklindeki sarayın son sahibesi Kraliçe Amélia 1910’da demokrasinin ilanı ile ikametinden ayrılmak zorunda kalmış ve Portekiz’den kaçmış. Kraliçenin satın aldığı mobilyalar aynen korunmuş.

Kraliçe Amélia apartmanından çay köşesi… Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Foto: Murat Bengisu
Kraliçe Amélia apartmanından detay… Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Foto: Murat Bengisu
Kraliçe Amélia apartmanından detay… Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Foto: Murat Bengisu
Kraliçe Amélia apartmanından detay… Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Kraliçe Amélia apartmanından detay… Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Arap Odası veya Resepsiyon Odası – Sala de Visitas

Kraliçe Amélia apartmanından Arap Odası olarak adlandırılan resepsiyon odasına geçtik. Monarşi zamanında sarayda kraliyet ailesi tarafından ağırlanan çok özel konuklar saraya Escada das Cabaças (Su kabağı merdivenleri) denilen ve kenarlarında su kabakları figürleri yer alan bir geçitten girerlermiş. Bu odaya ulaşmak için izledikleri rota şu anda ziyaretçilerin kullandığı yolun tam tersi imiş. Odanın dekorasyonu 1854 yılında İtalyan tasarımcısı Paolo Pizzi tarafından yapılmış. Perspektif kullanma sanatında uzman olan bu tasarımcının kullandığı Trompe I’oeil denilen (gözü yanıltmak olarak tercüme edilebilir) freskler illüzyon yaratarak odanın olduğundan çok daha ferah ve geniş görünmesini sağlamış. İslam mimari sanatını yansıtan dekorasyonda kubbeli tavan bitki motifleri ile süslenmiş.

Arap Odasının tasarımında kullanılan Trompe I’oeil denilen fresk tekniği odayı kapasitesinin üstünde geniş göstermiş. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Birinci ve ikinci galeri – Salas de Passagem

Arap Odasından sonra kendimizi yine dışarıda bulduk.

Sol uçta Alhambra Kapısı. İleride köşesinde Arap tarzı kubbe olan kısım ise şu anda kafe-restoran olarak kullanılan teras. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Buradan şık ahşap bir büfede seramik ve cam işlerinin sergilendiği birinci ve ikinci galeriye geçtik. Bu iki odanın manastır zamanında başrahibin kaldığı süit oda olduğunu öğrendik. Manastır saraya dönüştürüldüğünde ise bu odalar eski dini bina strüktürü ile yeni sarayın odaları arasında geçiş yolu olmuş. Zira yeni bina inşası bu noktadan itibaren başlamış. Şu anda bu odalarda Artist Kral Fernando II ile bağlantılı sanat çalışmaları sergilenmektedir.

Yeni saray ile eski saray arasındaki birinci ve ikinci galeride sergilenen eserler. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Foto: Murat Bengisu

Hint Odası veya Sigara Odası – Sala de Fumo

Yeni sarayın ilk odasının tavanı İslami tasarımı ve dönemin zevki olan Mudejar (Romanesk ve Gotik üslupların Arap mimari tarzıyla karışmasını ifade eden İspanyolca bir terim) sanatını yansıtır.

Odadaki 19. yüzyıl ortalarından kalma cam avizeye gündüzsefası sarmaşıkları ve bunların yaprakları işlenmiştir. Mekandaki hint mobilyaları 1940 yılında alınmıştır.

Hint Odası veya sigara odası İslam ve eklektik Arap mimari dokunuşları ile dekore edilmiştir. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Saraydan dekoratif öğeler. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Kral Fernando II portresinin işli olduğu bir tabak ile tavus kuşu figürlü obje. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Büyük Hol – Salão Nobre

Bu oda başlangıçta büyükelçilere hizmet eden bir hol olarak düşünülürken 1853 yılında Kraliçe Maria II ölünce Dom Fernando’nun devlet yükümlülükleri azalmış ve alan bilardo salonuna dönüştürülmüş. 1865 yılından sonra ise tamamen yenilenmiş. Mobilyalar, lambalar, dekoratif sanat eserleri mimariye bağlı olarak tasarlanmış. Duvarın büyüklüğüne uygun dört direkli kanepeler tasarlanmış ve Türk meşaleleri odanın merkezi ve en yüksek kısmına yerleştirilmiş. Dom Fernando, Orta Avrupa vitray koleksiyonunun bir kısmını batıya bakan pencerelerin üçüne yerleştirmiş. Ocak 2014’te, Pena Sarayı’ndaki Noble Hall’un restorasyonu tamamlanarak halka açılmış.

Büyük Holdeki elinde meşale tutan dört adet Türk Heykelinden biri. Arkada ise bina duvarına özel tasarlanmış dört direkli kanepe. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Dom Fernando’nun Orta Avrupa vitray koleksiyonundan biri Noble Hall – Büyük Holdeki batıya bakan pencerede yer alıyor. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…Foto: Murat Bengisu
Noble Hall – Büyük Hol tavan detayı. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Noble Hall – Büyük Hol kapı üstü detayı. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Geyikli Oda – Sala dos Veados

Geyikli oda sarayın ziyafet salonuydu ancak orijinalinde şövalye odası olarak tasarlanmıştı. Eski silahların duvarlarda sergileneceği düşünülüyordu. Pencerelerde ise kraliyet armasına ait motiflerin yer alacağı vitrayların yapılması planlanıyordu. Orta kolon ise, etrafında geyik başlarının yer aldığı bir ağaç reprodüksiyonu olacaktı.

Bu dekorasyon şekli hiçbir zaman gerçekleştirilememiştir ancak sadece ziyafet için gelen konukların oturduğu dairesel masa korunmuştur.

Geyikli odanın günümüzdeki dekoru. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…
Geyikli odadan Manueline stili bir kolon detayı. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Saray Mutfağı – Cozinha Real

Saray mutfağı – Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz… Foto: Murat Bengisu

Yukarıda eşimin fotoğrafladığı mutfak sarayda bulunan çeşitli odaların en büyüğü imiş ve Geyikli Oda’da düzenlenecek ziyafetlerin hazırlanmasında kullanılmak üzere tasarlanmış. Üç dış bacaya karşılık gelen üç soba fırından sadece ikisi günümüze kalmış. Sarayın orijinal mutfak aletleri PP (Palácio Nacional da Pena – Pena Sarayı) harfleri ve Dom Fernando II’nin taçlı monogramı ile damgalanmış.

Teras Arap tarzı kule ve arka plandaki savaşçı heykeli ile ön plana çıkmakta. Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz… Foto: Murat Bengisu

1840 yılında yapımına başlanan eklektik ve şatafatlı saray projesinin tamamlanması 45 yıl sürmüş. Sarayın tamamlanma tarihi Dom Fernando’nun ölüm yılı olan 1885 tarihine denk geldiğinden sarayı efektif olarak kullanmanın diğer krallara nasip olduğunu düşünüyorum. Kraliyet Ailesinin yazlık konutu olarak kullanılan saraydan havanın açık olduğu günlerde arka planda Atlantik Okyanusu görülebilmektedir. Fakat saray bulunduğu konum nedeni ile sık sık kuvvetli rüzgarlara maruz kalmakta veya opera sahnelerindeki gibi gizemli bir sisin içinde kaybolmaktadır.

1910 yılında cumhuriyetin ilanı ile Pena Sarayı müze olmuş ancak kraliyet ailesinin yaşadığı zamanlardaki gibi korunmasına çalışılmış, mekanlar uzun restorasyon süreçleri geçirmiştir. Bu heybetli yapı halen doğanın ve turistlerin tahribatına karşı vakur bir şekilde direnmektedir.

Palácio Nacional da Pena – Sintra – Portekiz…

Füsun Erdoğanlar Bengisu

Lizbon Otelleri
Lizbon Otelleri

LİZBON’DA NEREDE KALINIR?

Lizbon’da konaklamayı düşünecek olursanız, otel seçenekleri için bencetatil.com olarak bizim en çok tercih ettiğimiz online rezervasyon sitesi Booking.com‘u inceleyebilirsiniz…

Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir