Uçak bileti alırken

Uçakla seyahat ederken bunlara dikkat!
18/12/2015
İnternetten uçak bileti satın alırken
30/09/2016
Uçakla seyahat ederken bunlara dikkat!
18/12/2015
İnternetten uçak bileti satın alırken
30/09/2016

En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak

Tatil ile ilgili temel kararlar alındıktan sonra, yani zaman ve yer belirlendikten sonra yapılması gerekenlerin en başında uçak bileti satın alınması gelmelidir. Özellikle siz de bizim gibi minimum bütçeler ile maksimum tatlar almaya çalışan tatil severlerden iseniz, uçak arayışına her zaman öncelik vermeniz gerekir. Hatta bazen önce uygun fiyatlı bir uçuş bulup tatil ona göre de şekillendirilebilir :-)

Bir çok hava yolu şirketi eğer rezervasyon veya satın almanızı bir kaç ay önceden yapar iseniz son günlerde satın almaya nazaran çok daha iyi fiyatlar sunmaktalar. Internet üzerinden alışveriş sisteminin gelişmesi ile artık her kullanıcı seyahat acentalarından bağımsız olarak direkt hava yolu şirketlerinin kendi internet siteleri üzerinden bilet satın alabilir duruma geldi. Kendi tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz ki eğer kendi tatil planınızı kendiniz yapacak iseniz mutlak surette uçak biletinizi de direkt hava yolu şirketinin online bilet satış sisteminden alınız. Biz bugüne kadar o sitelerde gördüğümüz fiyatlardan daha uygun seçenek sunan bir acenta bulamadık.

Biz bir uçak bileti aradığımız zaman öncelikle şu siteleri ziyaret ediyoruz:

enuygun.com

turna.com

fixbilet.com

skyscanner.com        

Skyscanner “low cost” denilen uçak firmalarını da çıkan sonuçlara dahil ettiğinden, burada da zaman zaman şaşırtıcı fiyatlara ulaşabilirsiniz. Bunlar ve benzeri firmalardan sizin istediğiniz rotada hangi firmaların uçtuğunu öğrendikten sonra yine de tavsiyemiz o uçak firmasının kendi sitesinden satın almanızı yapmanız. Seyahat acentalarını da tercih etmenin avantajı olabiliyor elbette, örneğin taksitle bilet almak isteyen tatil severlere uygun şartlar sunabiliyorlar.

“Low cost” olarak adlandırılan uçak firmaları özellikle birer sırt çantası ile idare edebileceğiniz tatiller için biçilmiş kaftan. Bildiğimiz kadarıyla bugün için İstanbul, İzmir ve  Antalya şehirlerinden yurt dışı uçuşlar yapan “low cost” hava yolları mevcut.  Bunlara örnek olarak yazabileceklerim şunlar:                                                                              

www.flypgs.com

www.corendon.com

www.ryanair.com

www.easyjet.com

Özellikle easyjet birkaç kez kullandığımız ve oldukça memnun kaldığımız bir hava yolu şirketi. Bu tür firmalar fiyat araması yaptığınızda size minimum fiyatları sunuyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta birçok zaman orada gözüken baz fiyata birşeylerin son ödeme noktasında ekleniyor olması. Bu eklenenler arasında gösterilebilecekler, check in sırasında vermek isteyeceğiniz bavulunuz, yaptığınız koltuk seçimi veya yemek ikramı olabiliyor – gerçi parasını ekstra ödeyince ikram olmaktan çıkıyor tabii ki :)

Naçizane tavsiyelerimiz

*Uçak biletinizi mümkün olduğunca erken alınız.

*Sık kullandığınız veya kullanma ihtimaliniz olan hava yolu şirketlerinin internet sitelerine girerek email üyeliği yapın ve tüm kampanyalardan haberdar edilmek şeklinde seçim ayarlayın. Tüm hava yolları zaman zaman çok uygun fiyatlı biletler alabileceğiniz kampanyalar yapmaktalar ve yine burada altın kural “bileti önce bulan satın alır”. Birçok sefer kararsız kalıp sadece 1 saat içerisinde 200TL, 300TL fazla fiyatlı biletleri almak zorunda kaldığımız için bu kurala artık çok dikkat ediyoruz.

*Özellikle low cost havayollarını tercih ettiğinizde gösterilen fiyatlara nelerin dahil olduğunu birkaç kez kontrol ediniz. Bavulunuz? Vergiler?

*Aktarmalı bir uçuş için bilet almayı düşünüyor iseniz çok dikkatli olun. Aktarma noktasında havaalanına göre yeri geldiğinde terminaller arasında metro yolculuğu yapmak zorunda bile kalabileceğinizi veya en az 15-20 dakika yürüyerek ulaşabileceğinizi de hesaba katın. Hatta bir de ilk bindiğiniz uçağın rötarlı kalkabileceğini mutlaka gözönünde bulundurun. Biz bunu özellikle Malev’in Budapeşte aktarmalı Danimarka uçuşunda kan ter içinde kalarak 2. uçağa ismimizin anonsları eşliğinde stres içinde koşarken tecrübe ettiğimiz için artık mümkünse ya aktarmalı uçak bileti almıyoruz, ya da iki uçuş arasına 8-10 saatlik bir ara koyup, o sürede aktarma yaptığımız şehri geziyoruz. Böylece hem 2. uçağa yetişme stresi olmuyor, hem de bazen yeni bir yer görmüş oluyoruz.  Yalnız bu noktada da dikkat edilmesi gereken husus vizenizin veya pasaportunuzun buna uygun olması.

* Uçak bileti aldığınız hava yolunun web check-in hizmeti var ise mutlaka uçuş öncesinde bundan yararlanın. Bu sayede hepsinde değilse bile, birçok havaalanında ayrı bankolarda sadece bavulunuzu bırakarak büyük zaman kazanıyorsunuz. Bir de bizim gibi yan yana oturarak uçmayı garantilemek istiyorsanız, web check-in sırasında birçok hava yolu koltuk seçimine de imkan tanımakta. Bu arada tekrar dikkat: Özellikle “low cost” hava yollarında koltuk seçimi için genellikle ücret ödeniyor.

Turkish Airlines

Şu ana kadar yaşadığımız tecrübeler ışığında…

Bence en iyi ikramı veren hava yolu:

THY (Web check-in sırasında belirttiğimiz light yemek seçeneğimizi bile doğru şekilde veriyorlar)

Bence en kötü ikramı veren hava yolu:

Alitalia (Sabah kahvaltısı olarak sadece kraker ve çay/kahve sunuyorlar)

Bence en dakik hava yolu:

Lufthansa (En az 10 kere tercih etmişizdir ve henüz hiç rötarını yaşamadık)

Bence en sevimsiz müziği çalan hava yolu:

THY (Her inişte içimiz daralıyor o müzik başlayınca)

Bence en ucuz bilet alınabilen standard (yani low cost olmayan) hava yolu:

Lufthansa (Özellikle Frankfurt ve Münih direkt uçuşları çok hesaplı – 2 kişi gidiş geliş Münih biletine 140 Euro verdiğimiz oldu, hem de vergiler vs herşey dahil)

Bence en şaşkın havayolu:

Spanair (Bizimkilerle beraber 20 küsür kişinin bavulunu aktarma sırasında 2. uçağa yüklemeyi unuttular) – Sonunda da kapandı şirket zaten :)

H. Hür Tavaşoğlu

Soğuk bir kış günü İstanbul Kadıköy’de doğmuş. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümü mezunu. Özel sektörde yönetici olarak çalışmakta. Çocukluğundan beri teknoloji düşkünü. Komşu bakkal Ata Amca'sının teybini ödünç alıp Sinclair Spectrum 48K bilgisayarına kasetten oyun yüklediği günleri halen hatırlayıp, teknolojinin bu kadar kısa zamanda ne kadar çok ilerlediğine bazen şaşırıyor. Hayatta olmazsa olmazı gezmek, seyahat etmek ve yeni yerler keşfetmek. Yurtdışına ilk çıkışı 30 yaşlarına yakın bir zamanda olduğu için hala hayıflanır ve belki de bu yüzden arayı kapatmak için zaman ve para elverdikçe o ülke senin, bu ülke benim dolaşmakta... Bencetatil.com’un sahibesi Dilek V. Tavaşoğlu ile evli. İki gezgin ruh bir araya gelince hem gezmek, hem de gezip gördüklerini anlatıp başka seyahat severlere aktarmak ortak tutkuları oldu.

Paylaşmak ister misiniz?

3 Comments

  1. birucak.com dedi ki:

    paylaşım için teşekkürler…

  2. Gökhan Demirbaş dedi ki:

    Çok bilgilendirici bir yazı olmuş özellikle sık sık seyahat edenlerin mutlaka göz atması gerektiğini düşünüyorum, teşekkürler. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir