Havalimanı Ulaşım…

Vize uygulamaları
06/02/2015
En iyi navigasyon
30/06/2015
Vize uygulamaları
06/02/2015
En iyi navigasyon
30/06/2015

Havaalanı transfer seçenekleri

Uçak yolculuğunun hem başında hem de sonunda, havaalanı-ev arasındaki transferi nasıl yapacağımız konusu hepimizin kafasını muhakkak ki epey bir meşgul eder. Özellikle kalabalık bir grup halinde ve dolayısıyla bir dolu bavul ile seyahat ediyorsanız, bu konuyu iyi planlamak şart oluyor. Havaalanına ulaşım konusunda bize tavsiye soran pek çok kişi var. Özellikle İstanbul’un yabancısı okurlarımızdan havalimanlarının yeri ve birbirlerine uzaklığı ile ilgili sorular geliyor bazen; ya da iki havalimanı arasında servis olup olmadığına dair…

İşte bu nedenle sizin için araştırdık, derledik, topladık, bir İstanbul’lu olarak havalimanı transferleriniz için küçük bir rehber hazırladık. Umarız işinize yarar :)

İstanbul’un 2 büyük havalimanı nerede?

İstanbul Atatürk Havalimanı, Avrupa yakasında, Yeşilköy’de yer almaktadır. Önemli merkezlerden bazılarına uzaklığı şöyledir:

Atatürk Havalimanı – Taksim: 20 km

Atatürk Havalimanı – Kadıköy 36 km

Atatürk Havalimanı – Maslak 30 km

Atatürk Havalimanı – Ataşehir 40 km

Atatürk Havalimanı – Ulus 26 km

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Asya tarafında Pendik ilçesinde yer almaktadır. Önemli merkezlerden bazılarına uzaklığı şöyledir:

Sabiha Gökçen Havalimanı- Taksim: 44 km

Sabiha Gökçen Havalimanı- Kadıköy 31 km

Sabiha Gökçen Havalimanı- Maslak 49 km

Sabiha Gökçen Havalimanı- Ataşehir 27 km

Sabiha Gökçen Havalimanı- Bakırköy 62 km

Bu iki havalimanının birbirlerine uzaklıkları ise yaklaşık 61 km’dir.

İstanbul'daki iki havaalanının konumları ve birbirlerine uzaklıkları
İstanbul’daki iki havalimanının konumları ve birbirlerine uzaklıkları © Googlemaps

Havaalanı-merkez noktalar arası ulaşım seçenekleri nelerdir?

Her iki havaalanı da, yolculara shuttle, yani servis hizmeti sunarak ulaşım konusunda alternatif sağlamaktadır ama bu servisler Taksim veya Kadıköy gibi birkaç ana merkeze olmaktadır ve belli saatler ile sınırlıdır. Havaalanları ile diğer merkezler arasında direkt ulaşım çoğu zaman ancak kendi aracınız, taksi veya özel tranfer servisleri ile mümkündür. Metro veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyenlerin birkaç kez aktarma yapmaları ise çoğu transfer noktası için kaçınılmaz oluyor.

Özel araç ve otopark 

Kendi aracıyla gitmek isteyenler için her iki havaalanında da özel park yerleri mevcut. Biz birkaç günlük kısa seyahatlerimizin çoğunda kendi aracımız ile gitmeyi tercih ediyoruz.

Özel aracınız ile gittiğinizde bazen otoparkta yer aramak ile epey vakit kaybedebiliyor,  sonrasında da bavullarınız ile otoparktan havaalanı kapısına kadar yürümek ile daha da gecikebiliyorsunuz maalesef. Bunun gibi durumlar yaşamak istemeyenler için çok cazip hizmetler var. Bazı bankaların kredi kartlarına sahip yolcular için özel “vale hizmeti” sunulmakta. Vale arabanızı kapıda alıyor, otoparka koyuyor, ki otopark ücreti de %50 indirimli filan oluyor bu kartlar sayesinde. Vale aracınızı size seyahatinizin dönüşünde teslim ediyor. Epey konforlu bir seçenek olduğu kesin, yani rahatına düşkünler için süper bence. Hem de kredi kartınız sayesinde indirim aldığınız için ekonomik oluyor.

Taksi seçeneği

Taksi çoğu yolcunun tercih ettiği bir ulaşım aracı gibi görünse de bizim pek sevdiğimiz bir seçenek değil. Bazen gideceği yeri beğenmeyen şöförlere rastlama ihtimali, arabanın içine oturana kadar temiz mi sigara mı kokuyor onu bilememek, bagajlarındaki temizlik kovası vs tarzında şeyler yüzünden bavullarımızı sığdıramamak gibi bazı durumlar bizi taksi dışındaki seçeneklere itmiştir hep. Görüyorum ki bizim gibi düşünen ve hisseden çok kişi var taksiler konusunda. Bazen, özellikle de kötü hava şartlarında sabah 6 uçağı için evden gecenin 2’sinde filan çıktığınızda, arayın ki taksi bulasınız, o da ayrı bir stres. Bir de yalnız seyahat eden bir kadın gecenin 3’ünde taksiye binmek istemeyebiliyor çoğu zaman, ki onu da çok iyi anlayabiliyorum maalesef.

Özel transfer hizmeti

Gideceğiniz kilometreye göre sürekli artan bir taksi ücreti bazen bütçeyi gerçekten zorlayabiliyor. Bu nedenle hem önceden belirlenmiş fiyatları, hem konforu ve güvenliği açısından havaalanı transfer hizmetleri gitgide daha revaçta olmaya başladı. Biz de eğer kendi aracımız ile gitmiyorsak, artık her seyahatimizde bunu tercih ediyoruz. Havaalanı transfer hizmeti veren pek çok firma var, onların içinden en adı bilinen ve güvenilir olanlarını seçmeye çalışıyoruz.

securedrive
Özel transfer araçları böyle konforlu olanlarından seçiliyor…

En fazla 5 yolcu taşıyan, klimalı, Volkswagen veya Volvo gibi konforlu lüks araçlar ile evinizden havaalanına, dönüşte yine havaalanından evinize hem hızlı ve konforlu, hem de güvenilir bir şekilde gidebiliyorsunuz. Uçağınız 3 saat rötar yapsa da, araç yine bekliyor. Biz denedik ve çok memnun kaldık. Bir seferinde de anne ve babamız için böyle bir hizmetten yararlandık, hem onların çok hoşuna gitti böyle havalı havalı evlerinden alınmak, hem de bizim aklımız kalmadı. Önceden gün, saat ve yer bilgilerini veriyorsunuz. Ücret zaten baştan belli. Tam tamına dakik bir şekilde gelen araçta başka hiçbir şeyi düşünmemenin verdiği rahatlıkla gidiyorsunuz. Gelen şöför kıyafetiyle olsun, nezaketiyle olsun dört dörtlük geliyor, yani özel bir hizmet aldığınızı hissettiriyorlar size :)

6 yaşın altındaki çocuklar ücrete tabii olmuyor, 12 yaşın altındakiler indirimli oluyor gibi avantajların yanında bazı bankaların kredi kartlarına sahip yolcular, eğer görme engelli iseler bu transfer hizmetinden ücretsiz yararlanabiliyorlar, ki bunu çok takdir etmiştim ilk duyduğumda, helal olsun vallahi…

Biz ne olur ne olmaz diye bir hafta öncesinden yapıyoruz rezervasyonumuzu ama çoğunlukla uçuşa 6 saat kalasına kadar kabul ediyorlar, aklınızda olsun. Uçuş mili biriktirmeyi her seyahatsever uygulamaktadır, tabii ki biz de. İşte bu mil kazandıran kredi kartları aynı zamanda transfer veya demin bahsettiğim otopark/vale gibi hizmetlerde hep indirim sağlamakta, yani kart sahibi olmayanlardan çok daha ucuza bu hizmetlerden yararlanabilmekteler. Bizde uçuş mili kazandıran her çeşit kart mevcut çok şükür, eee daha ucuza daha fazla uçmak söz konusu olduğuna göre, olacak o kadar!

İstanbul’dan transit uçacak olan yolcuların İstanbul’un iki havalimanı arasında rahat ve hızlı bir şekilde özel ve konforlu araçlar ile transfer hizmetinden yararlanmaları da mümkün, hem de 30 TL civarında bir ücret karşılığında! Bunu yaparken de mil kazanabiliyorsunuz ayrıca, o da kaymaklı kadayıf misali oluyor bence :)

İşte böyle, umarım havaalanı transfer seçenekleri konusunda sizlere fikir verebilmişizdir. Sorunsuz, keyifli ve emin yolculuklar, güzel deneyimler dileğiyle…

Dilek Vidana Tavaşoğlu

İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi mezunu. İstanbul Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Okutmanı. Öğretmenlik, çevirmenlik, editörlük, yazarlık hepsi denendi ama tabii yetmedi, sürekli yeni ve farklı bir şey yapma arzusu ile ortaya karışık aktiviteler eklendi. Tiyatro kurslarına gitmeler, dublaj dersi almalar, falan filan. Belki de Yay burcu olması nedeniyle haddinden fazla meraklı ve kesinlikle her türlü makul sınırın çok ötesinde gezip tozma, keşfetme delisi. Kendisi gibi gezgin ruhlu Hür Tavaşoğlu ile evli. Evli ama çocuksuz : ) "Bence tatil bana özel, biraz değişik, biraz da sürprizli olmalı" diyerek başladığı ve gezilerini anlattığı “Bence Tatil” sitesi Hürriyet Gazetesinin 2013 Bumerang Blog/Websitesi Yarışmasında birinci oldu. Öğretme ve anlatma meraklısı olduğu için her konuda ille de söyleyecek birşeyi var. O yüzden de bu sitede kendisinden sadece gezi yazıları değil, kah kitap yorumu, kah film veya dizi tavsiyesi de bulabilirsiniz, şaşırmayın.

Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir